joi, 9 octombrie 2014

Izolarea fonică, un deziderat costisitor în industria de tâmplărie

Câteva  observații pe care le consider interesante în ceea ce privește atenuarea fonică.

Am redescoperit configuratorul online al AGC, care acum are și o estimare a nivelului de izolare fonică conferit de pachetul de sticle ales și care poate fi găsit aici, ca să vă puteți configura singuri ce structură vreți voi.

Câteva rezultate după o mică joacă cu acest program:

Voi pune geamurile în ordinea dată de atenuarea fonică obținută:

66.2 -16 - 66.2 termopan 40 mm cu sticlă dublă laminată antifonică - 50 dB !!!
66.2 - 16 - 44.2 termopan 36 mm cu sticlă dublă laminată antifonică - 49 dB
66.2 - 16 - 66.2 termopan 40 mm cu sticlă dublă duplex - 42 dB
66.2 - 16 - 44.2 termopan 36 mm cu sticlă dublă duplex - 42 dB

66.2  o singură foaie de sticlă laminată antifonică - 40 dB
44.2  o singură foaie de sticlă laminată antifonică - 37 dB
6 - 16 - 4 - 16 - 4 tripan  46 mm cu o foaie de 6 mm - 36 mm
6 -16 - 4 termopan 26 mm cu o foaie de 6mm - 36 dB
44.2  o singură foaie de sticlă laminată  - 35 dB
4 - 16 - 4 - 16 - 4    tripan 44 mm - 33 dB
4 - 16 - 4 termopan 24 mm -30 dB
4  o singură foaie de sticlă de 4 mm - 30 dB.

Concluziile foarte interesante ar fi că: 

1. Banala sticla de 4 mm conferă o atenuare fonică egală cu a termopanului de 24 mm. 
2. Tripanul nu este o soluție viabilă dpdv economic pentru atenuare fonică, acesta aducând un plus de izolare de doar 3 dB cu un preț de circa patru ori mai mare față de sticla simplă.
3. Tripanul de 46 mm cu o foaie de 6 mm are aceeași atenuare fonică cu termopanul de 26 mm cu o foaie de 6 mm. Introducerea a unei foi în plus de 4mm, nu are niciun efect (sau cel puțin acesta este neglijabil).

Atunci când izolarea termică nu este importantă, se pot obține economii importante prin folosirea unui geam mai ieftin, cu aceleași proprietăți din punct de vedere al izolației fonice conferite.

39 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Permitem comentariul liber pe acest blog, dar fără să vă faceți reclamă.

      Ștergere
  2. In cazul tripanelor, s-ar schimba ceva daca baghetele distantier ar fi inegale ca si grosime? Adica, in loc de 4-16-4-16-4, sa avem 4-12-4-20-4? Sau in loc de 6-16-4-16-4 sa avem de exemplu 6-10-4-22-4?

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai din punct de vedere termic. Dpdv fonic doar de la 100 mm în sus se obțin izolări superioare, lucru posibil doar cu două rânduri de tămplărie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,
    Pentru un perete din PVC de compartimentare interioara - unde nu conteaza deloc termoizolarea, fiind foarte importanta doar cea fonica, ce structura recomandati ?
    Vorbim de o suprafata de 12.5 mp ( 5x2.5 m), care are o usa pietonala incorporata.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă folosiți rame din PVC și sticlă, se poate utiliza o structură din cele enumerate mai sus. O foaie de geam laminat de 4.4.2, 6.6.2, sau un termopan cu 2 foi de sticlă antifonică de 6.6.2, funcție, evident de valoarea bugetului alocat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci o folie de 4 mm folosita pentru a dubla o fereastra existenta deja aduce un mare beneficiu

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,

    De la FAR EST mi-a fost propusa aceasta solutie: F6+Duplex313 24mm Argon adica o foaie de 6 mm si una de 7 mm(3+1+3 Stadip Silence). Cotatia am cerut-o pe baza postului dumneavoastra de pe acest blog.

    Puteti va rog sa imi confirmati sau nu daca este o solutie buna vs configuratia 66.2 -16 - 66.2 de la inceputul articolului dvs?

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Este OK. Nu se compară cu 6.6.2 + 6.6.2, dar obțineți o îmbunătățire față de termopanul obișnuit și chiar față de tripanul obișnuit. Obțineți cam 38 dB atenuare. Ar fi bine dacă ați putea menține distanța de 16 mm între sticle și argonul. Doar 12 mm de baghetă presupune că pierdeți dpdv termic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va multumesc de informatii. Am mai vazut postarile dvs pe forumul softpedia si eram curios daca ati ajuns la o concluzie legata de o configuratie optima dpdv atenuare-cost. Nestiind sa citesc cifrele am realizat ulterior ca 2-ul din coada acelui 6.6.2 este folia in sine nu? Asta ar insemana ca o sticla de genul asta ar avea 14 mm grosime ?Corectati-ma daca gresesc va rog. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Folia respectivă (PVB) are doar 0,28 mm. 2-ul respectiv reprezintă de fapt o notație și indică existența a două straturi de folie. E vorba de două sticle de 6 mm unite prin două folii de 0,28 mm ajungând la un total de 12,56 mm. Bagheta pentru termopanul de 16 mm are de fapt 15,56 mm.

    RăspundețiȘtergere
  12. In acest aveti vreo recomandare unde as putea sa cer o cotatie pentru o astfel de configuratie? Va multumeesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Un mail la office@pro-termopan.ro. Facem și tâmplărie din aluminiu și PVC.

    RăspundețiȘtergere
  15. V-am trimis un mail. Vreau sa va mai intreb daca faptul ca nici una din sticle nu este Low-e inseamna geamul nu este eficient termic. Sticla duplex in general stiu ca e netratata in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  16. OK, am primit. Se poate pune low-e și în duplex.

    RăspundețiȘtergere
  17. Va salut! Care ar fi cea mai buna configuratie de sticla (tripan) pe Salamander Bluevolution 52mm pentru a obtine cea mai buna izolare fonica posibila? Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteți folosi un 442-6-662, dar trebuie armătură serioasă dacă aveți dimensiuni mari de rame.

      Ștergere
  18. Buna ziua, imi puteti recomanda o firma de la care as putea primi o cotatie pentru configuratia de sticla 66.2 - 16 - 44.2, care trebuie montata pe profil existent Salamander? In exteriorul ferestrei am un zgomot masurat de aprox 74 db, generat de niste utilaje industriale, si vreau sa izolez cat mai mult posibil. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Scuze, am văzut târziu întrebarea dvs. Dacă mai e de actualitate, vă putem face noi o ofertă.

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua! Ma intereseaza o solutie cu izolare fonica. Mentionez ca locuiesc in Cluj-Napoca! Astept raspuns. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati ajutati si pe mine. Stau langa calea ferata si am.termopane, dar nu ajuta mai deloc. Eu nu am.notiuni tehnice si nu ma ma pricep, am citit multe articole, dar nu am inteles toate formulele de genul 6-4-6 low-low, 4.2-6-4.4 . Ultima idee retinuta este ca imi tre termopane in sistem duplex 8/16/4 unde geamul de 8 mm sa fie 4.2.4 (cu 2 folii PVB). Sincer nu stiu ce inseamna cifrele, banuiesc ca 8/16/4 este grosimea foilor de sticla. PVB nu stiu ce inseamna. Va rog souneti-mi ce anumei trebuie ca sa izolez fonic la maximum posibil si unde sa ma duc sa cer asta. Sunt foarte confuza in acest moment.

    RăspundețiȘtergere
  22. buna ziua
    cum as putea sa i au legatura cu dvs, digix, pentru o oferta, doresc sa inlcouiesc o fereastra la un dormitor al apartamentului situat la un bulevard intens circulat,

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna dimineata!
    Ma intereseaza si pe mine o oferta pentru o izolare fonica cat mai buna posibil si eficient termic cat mai ridicat. Imobilul este situat la bulevavard in Bucuresti-2 balcoane mari,o bucatarie si un dormitor.Bulevardul fiind foarte circulat(zgomotos) si pozitionat pe nord - lipsa soare! Astept un raspuns din partea dumneavoastra pentru o oferta si/sau recomandari. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  24. Bun gasit!
    Va rog o solutie/ oferta pentru un geam de 1450x2350mm, cu izolare fonica buna, la bulevard, et. 3, cu zgomot de trafic intens (salvari, pompieri, motociclisti, statie tramvai etc.), Bucuresti.
    Este nevoie si de geamuri cu protectie solara, si rulouri.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua! Ma puteti ajuta cu informatii in legatura cu cea mai buna varianta de izolare fonica pentru un profil de geam de 40 mm? Eu am schimbat recent ferestrele la dormitor cu tamplarie Rehau cu 5 camere (rama 64 cm) si sticla 4-12-4-12-4. Insa nu suntem multumiti de izolarea fonica si vrem sa schimbam doar sticla. A ramas cea mai performanta 662-16-662 sau mai exista altceva mai bun? Si de asemenea ce inseamna 66? Sunt de fapt 2 sticle de 6 suprapuse?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Aveti ceva similar cu ce am eu, dar se pare ca nu doar sandwitch-ul de sticla conteaza, cat si rama in sine care e prea subtire pt. a izola fonic foarte bine. Conform ofertelor primite de mine (inlocuire geam tripan care izoleaza fonic 33dB cu o alta care izoleaza fonic 39dB) intreaga fereastra a devenit dintr-un "izolator" de 33dB intr-una de 35dB, deci doar 2dB diferenta. Pe profil mai gros si cu 7 camere izolatia cica ar mai urca cu vreo 3dB. Daca mai primesc si alte calcule am sa revin aici. Momentan incerc sa obtin niste calcule si masuratori pt. rulouri exterioare.

      Ștergere
    3. Buna, ce ati ales pana la urma?

      Ștergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua
    Doresc sa schimb sticla la ferestrele actuale ale casei. In prezent am tamplarie din lemn triplu stratificat cu geam termopan de 22mm (2 foi de 3mm) si feronerie ROTO. Baghetele care fixeaza geamul pe interior se pot modifica si pot ajunge la o grosime a termopanului de 40mm. Vreu un geam termopan care sa izoleze foic mai bine si m-am gandit la 6 low e + 44.2 silence. Am 8 buc de 1200x600mm. E buna varianta aleasa? Imi recomandati altceva? Imi puteti executa geamurile si cu un mester sa mi le montez? La ce pret estimativ ar ajung geamurile?

    RăspundețiȘtergere
  28. Bună seara,
    Puteți recomanda un pachet de geamuri, care să asigure atat protectie la soare mai ales vara(zona vest), dar si Protecție
    fonică peste 40dB?
    Fata camerelor este la 8m de intersecție semaforizată, cu trafic intens, ușor si greu!
    M-am gândit la profil PVC de 52mm, clasaA, 3 garnituri etanșare, warm edge. Problema este la Pachetul de sticle.
    Sunt ferestre de apartament 1150*570mm si 1150*860mm in fiecare camera!
    O latura este pe Vest, o latura pe Vezt Nord.
    Vă mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  29. Revin cu rugămintea de a ma ajuta cu un sfat, O soluție!
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua. Mă interesează o ofertă sau parametrii pentru 2 ferestre de 163x114, deschidere doar pe o parte, dubla deschidere. Aș dori configurația cu cea mai mare izolare fonică.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua
    pentru o izolare fonica peste medie (artera foarte circulara atat ziua cat si noaptea) ce sticla / profil imi recomandati?
    Acest aspect este principal, pentru izolare termica ma pot multumi cu un grad standard.
    Multumesc
    Dan Dragan

    RăspundețiȘtergere